Εκδότης Αντικειμένων
Επιστροφή

Λιτανείες Αγίου Σπυρίδωνος

Ο Άγιος Σπυρίδωνας είναι ο προεξάρχων Άγιος των Κερκυραίων και πολιούχος του νησιού. Θεωρείται ότι έσωσε πολλές φορές το νησί με τα θαύματά του από την καταστροφή και την πείνα, παρότι ο ίδιος δεν επισκέφθηκε ποτέ το νησί.

Την Κυριακή των Βαΐων στις 11:00 το πρωί, πραγματοποιείται η μεγαλειώδης λιτανεία του Σκηνώματος του Αγίου. Η διαδρομή, η οποία ακολουθείται περνάει κατά μήκος της νοητής γραμμής των παλαιών Ενετικών τειχών της πόλης, με αρκετές στάσεις για δεήσεις και παρακλήσεις. Η λιτανεία αυτή είναι η μοναδική στην οποία συμμετέχουν και οι 18 Φιλαρμονικές του νησιού, προκειμένου να τιμήσουν τον Πολιούχο Άγιο της Κέρκυρας. Οι Φιλαρμονικές, μετά το τέλος της λιτανείας, παρελαύνουν από τα κεντρικά σημεία του ιστορικού κέντρου της πόλης, παιανίζοντας εύθυμα εμβατήρια.
Άλλες λιτανείες προς τιμήν του Αγίου πραγματοποιούνται το Μεγάλο Σάββατο (η αρχαιότερη που γίνεται στο νησί, σε ανάμνηση της σωτηρίας των κατοίκων από μεγάλη πείνα), την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη (σε ανάμνηση της σωτηρίας από πανώλη) και στις 11 Αυγούστου (σε ανάμνηση της απαλλαγής από την πολιορκία των Τούρκων).

 

Static Google Map
Προβολή στο χάρτη
Attraction Info
Πληροφορίες
  • Ημερομηνία εκδήλωσης: 05/04/2015
  • Σχετικό πρόσωπο/θέμα: Άγιος Σπυρίδωνας
  • Διοργανώτης: Ι. Μ. Κέρκυρας, Παξών & Διαπόντιων Νησιών
  • Εξωτερικός σύνδεσμος