Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 39.625123, 19.922665

Ι.Ν. Άγιου Σπυρίδωνος (Κέρκυρα)

Στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας δεσπόζει ο ναός του πολιούχου της, Αγίου Σπυρίδωνα, σημαντικό μεταβυζαντινό μνημείο με έργα τέχνης σπουδαίων δημιουργών, αλλά και σημείο αναφοράς της θρησκευτικής ζωής του νησιού στη σύγχρονη εποχή.

Ο ναός οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1589 και 1594, στην περίοδο της ενετοκρατίας, και ανακαινίσθηκε το 1670. Ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής και είναι λιτός εξωτερικά, απηχώντας επιρροές από τη Δύση. Χαρακτηριστικό είναι το πανύψηλο πυργοειδές κωδωνοστάσιό του, που κατασκευάσθηκε το 1590 και είναι πανομοιότυπο με αυτό του ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων στη Βενετία.

Στο εσωτερικό του ναού εντυπωσιάζει η ουρανία, η αγιογραφημένη επίπεδη οροφή, το πρώτο δείγμα αυτού του τύπου στην Κέρκυρα. Δημιουργήθηκε το 1727 από τον σημαντικό Κερκυραίο ζωγράφο Παναγιώτη Δοξαρά, και αποτελείται από δεκαεπτά τμήματα, στα οποία εικονίζονται σκηνές από τη ζωή του Αγίου Σπυρίδωνα μέσα σε χρυσά πλαίσια. Οι αρχικές εικόνες καταστράφηκαν από την υγρασία και το 1852 αποκαταστάθηκαν από τον ζωγράφο Νικόλαο Ασπιώτη. Άλλα σημαντικά έργα είναι ο Εσταυρωμένος, του 17ου αιώνα, που αποδίδεται στον περίφημο Κρητικό ζωγράφο Εμμανουήλ Τζάνε Μπουνιαλή, καθώς και η εικόνα της Αγίας Λουκίας, έργο του Κερκυραίου ζωγράφου Σπυρίδωνα Σπεράντζα, το 1772.

Αξιόλογο είναι επίσης το μαρμάρινο τέμπλο, του 1864, από παριανό μάρμαρο, με εικόνες του Κερκυραίου ζωγράφου Σπύρου Προσαλέντη, και ο μαρμάρινος άμβωνας. Ιδιαίτερης αξίας είναι τα περίτεχνα ιερά αντικείμενα που αποτελούν δωρεές εύπορων Κερκυραίων, κυρίως σε ανάμνηση θαυμάτων του αγίου, όπως τα καντήλια που αφιερώθηκαν το 1716, όταν οι Κερκυραίοι σώθηκαν από τους Τούρκους. Από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα του ναού είναι η πολυτελής αργυρή λάρνακα με το λείψανο του αγίου, που κατασκευάσθηκε στη Βιέννη το 1867.

Η ιστορία της Κέρκυρας είναι συνυφασμένη με τον Άγιο Σπυρίδωνα, τον οποίο ο λαός της Κέρκυρας τιμά μεγαλοπρεπώς πολλές φορές κατά τη διάρκεια του έτους.

Ο ναός εορτάζει στις 12 Δεκεμβρίου, αλλά πραγματοποιούνται εορτασμοί και σε ανάμνηση των θαυμάτων του Αγίου Σπυρίδωνα, την Κυριακή των Βαΐων, το Μεγάλο Σάββατο (σωτηρία των κατοίκων από τον λιμό), στις 11 Αυγούστου (σωτηρία του νησιού από τους Τούρκους) και την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου.

Πληροφορίες

Τηλ. επικοινωνίας:

Επιπλέον

Χρονολόγηση: 
1589-1594

Πανηγυρίζει: 
12 Δεκεμβρίου, Κυριακή των Βαΐων, Μεγάλο Σάββατο, 11 Αυγούστου, πρώτη Κυριακή Νοεμβρίου

Ιερά Μητρόπολη: 
Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων

Αξιοθέατο στο χάρτη