Εκδότης Αντικειμένων
Επιστροφή

Ι. Ν. Αγίου Φιλίππου Βλασσαρούς

Ο ιερός ναός του Αγίου Φιλίππου βρίσκεται στην τουριστική περιοχή του Μοναστηρακίου, στη συνοικία της Βλασσαρούς, απέναντι από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Αγοράς.

Σύμφωνα με την παράδοση είναι τόπος μαρτυρίου του Αποστόλου, ο οποίος δίδαξε δύο χρόνια στην Αθήνα.

Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης, θολωτής βασιλικής με απλό υπερώο και κωδωνοστάσιο και έχει κτιστεί πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική. Η δεύτερη εκκλησία, η οποία δε σώζεται, ήταν αποτέλεσμα των ριζικών ανακαινίσεων που έγιναν το 1866, μετά τις καταστροφές από τα στρατεύματα του Κιουταχή Πασά (1826-1827) κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Αθηνών.

Το έτος 1912 μετονομάστηκε σε «Άγιο Φίλιππο Βλασσαρούς», όταν συγχωνεύτηκε με τον παρακείμενο ναό της Παναγίας Βλασσαρούς. Ο τελευταίος κατεδαφίστηκε κατά τη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία Αγορά, τα έτη 1932-1937. Τέλος, το 1961 οικοδομήθηκε ο σημερινός ναός του Αγίου Φιλίπππου.

Το τέμπλο του ναού είναι έργο του 1849 και προέρχεται από την παλαιότερη εκκλησία. Στον ναό του αγίου Φιλίππου φυλάσσονται τεμάχια από ιερά λείψανα αγίων, μεταξύ αυτών και του Αποστόλου Φιλίππου. Επίσης, φυλάσσονται εικόνες της Παναγίας, προερχόμενες από τον κατεδαφισθέντα ναό της Παναγίας Βλασσαρούς.

Static Google Map
Προβολή στο χάρτη
Attraction Info
Πληροφορίες
  • Χρονολόγηση: 1961
  • Περίοδος: Νεότερη
  • Ιερά Μητρόπολη: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
  • Διεύθυνση: Αγίου Φιλίππου & Αδριανού, Μοναστηράκι
  • Πρόσβαση: Μετρό Μοναστηράκι
Attractions List Section

Catalog Page Description
Routes By Type
Attraction Info