Εκδότης Αντικειμένων
Επιστροφή

Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος

Στην κορυφή ενός από τους απότομους, μεγαλόπρεπους βράχους των Μετεώρων, με μαγευτική θέα στη γύρω περιοχή, επάνω από την Καλαμπάκα και κοντά στη Μονή Αγίου Στεφάνου, δεσπόζει η Μονή της Αγίας Τριάδας.

Όπως αναφέρεται σε ένα χειρόγραφο του έτους 1362, το οποίο φυλάσσεται στο αρχείο της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου, στον βράχο αυτό φαίνεται ότι υπήρχε μοναστήρι τουλάχιστον από τον 14ο αιώνα.
Το καθολικό που σώζεται μέχρι σήμερα κτίστηκε κατά τα έτη 1475-1476, σύμφωνα με επιγραφή που διατηρείται χαραγμένη στον τοίχο του. Ο ναός είναι σταυροειδής εγγεγραμμένος, με τρούλο που στηρίζεται σε δύο κίονες. Στην ανατολική πλευρά του εξέχει η τρίπλευρη αψίδα, που είναι κτισμένη με πλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία και έχει τον χαρακτηριστικό κεραμοπλαστικό διάκοσμο. Στα δυτικά υπάρχει ευρύχωρος θολοσκέπαστος νάρθηκας (λιτή), ο οποίος αποτελεί, σύμφωνα με επιγραφή, μεταγενέστερη προσθήκη, του 1689.
Εσωτερικά ο ναός διακοσμείται με αγιογραφίες του 1741, που είναι έργο των ζωγράφων αδελφών ιερέα Αντωνίου και Νικολάου. Οι τοιχογραφίες του νάρθηκα χρονολογούνται στο 1692, ενώ το τέμπλο του ναού είναι σύγχρονο, και έχει αντικαταστήσει το παλαιό, που κλάπηκε. Το 1684, δίπλα στον ναό προστέθηκε μικρό σκευοφυλάκιο.

Η ανάβαση στο συγκρότημα της μονής γίνεται με σκάλα. Στην κορυφή του βράχου διατηρούνται, ακόμη, ανακαινισμένα σήμερα, η τράπεζα, τα κελλιά και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Ενδιαφέρον έχει το σπηλαιώδες παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου, το οποίο σύμφωνα με επιγραφή αγιογραφήθηκε το 1682, με δαπάνη των ιερομονάχων Δαμασκηνού, Ιωνά και Παρθενίου.

Η μονή είναι ανδρική και πανηγυρίζει τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Static Google Map
Προβολή στο χάρτη
Attraction Info
Πληροφορίες
  • Χρονολόγηση: 1475-1476
  • Περίοδος: Μεταβυζαντινή
  • Πανηγυρίζει: Δευτέρα Αγίου Πνεύματος
  • Ιερά Μητρόπολη: Σταγών και Μετεώρων
  • Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Τρικάλων
  • Τηλέφωνο: (+30) 2432 22220
  • Ωράριο: Χειμερινό: 1 Νοεμβρίου-31 Μαρτίου 10.00-16.00 Εκτός Τετάρτης & Πέμπτης. Θερινό: 1η Απριλίου-31 Οκτωβρίου 9.00-17.00 Εκτός Πέμπτης.
Attractions List Section

Catalog Page Description
Routes By Type
Attraction Info