Εκδότης Αντικειμένων
Επιστροφή

Ι. Ν. Αγίας Αικατερίνης

Ο ιερός ναός της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Χαιρεφώντος και Λυσικράτους, σε ένα πολυσύχναστο και όμορφο σημείο της πιο γραφικής και τουριστικής γειτονιάς της Αθήνας, στην Πλάκα. Έχει κτιστεί πάνω σε αρχαίο ναό που ήταν αφιερωμένος στην Άρτεμη. Στη μια άκρη του προαυλίου σώζονται μέχρι σήμερα κατάλοιπα ρωμαϊκής στοάς με κίονες.

Ο ναός χρονολογείται στα μέσα του 11ου αιώνα.
Αρχικά ήταν αφιερωμένος στους Αγίους Θεοδώρους όπως μας θυμίζει η ασημένια εικόνα, που βρίσκεται στο τέμπλο. Το 1767 έγινε μετόχι της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά ώστε να μπορούν να μένουν σ' αυτό όσοι Σιναΐτες πατέρες έρχονταν στην Αθήνα, και έτσι πήρε το όνομα της Αγίας. Από τα χέρια Σιναϊτών εικάζεται ότι φυτεύτηκαν και οι φοίνικες που βρίσκονται γύρω από τον ναό δημιουργώντας μια μοναδική όαση για τον επισκέπτη.

Ο αρχικός βυζαντινός ναός ήταν σταυροειδής εγγεγραμμένος ναός με τέσσερις κίονες. Στο ανατολικό τμήμα του υπάρχει τριμερές Ιερό Βήμα με ημικυκλικές αψίδες, ενώ στο δυτικό τριμερής νάρθηκας.

Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης υπήρξαν καταστροφές στο μνημείο. Μετά το 1839 για τις ανάγκες του εκκλησιάσματος έγιναν μετατροπές και προσθήκες στη βόρεια, νότια και δυτική πλευρά, ενώ αργότερα έγιναν επεμβάσεις και στον τρούλο. 

Αξιόλογες είναι οι εικόνες του Ιωάννου του Προδρόμου, της αγίας Αικατερίνης στο δεξιό μαρμάρινο προσκυνητάρι, η ένθρονη Θεοτόκος στο αριστερό μαρμάρινο εικονοστάσι, και ο άγιος Σπυρίδων που προσκυνούνται στον ναό.
Στον ναό φυλάσσονται και ιερά λείψανα που έφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Τέλος, στο προαύλιο του ο επισκέπτης μπορεί να διακρίνει αρχιτεκτονικά μέλη αρχαίων κτισμάτων που σώζονται μέχρι σήμερα.

Static Google Map
Προβολή στο χάρτη
Attraction Info
Πληροφορίες
  • Χρονολόγηση: Μέσα 11ου αιώνα
  • Περίοδος: Βυζαντινή
  • Πανηγυρίζει: 25 Νοεμβρίου
  • Ιερά Μητρόπολη: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
  • Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών
  • Διεύθυνση: Χαιρεφώντος & Λυσικράτους, Πλάκα, Τ.Κ. 10558
  • Πρόσβαση: Με τα πόδια - Μετρό: στάση Μοναστηράκι / Σύνταγμα
Attractions List Section

Catalog Page Description
Routes By Type
Attraction Info