Εκδότης Αντικειμένων
Επιστροφή

Ι. Ν. Αγίου Ιωάννου Θεολόγου

Ο ιερός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου βρίσκεται στη γραφική και ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της Πλάκας, στη συμβολή των οδών Ερεχθέως και Ερωτοκρίτου.

Ο ναός χρονολογείται στα τέλη του 11ου αιώνα ή στις αρχές του 12ου. Σε αυτή τη χρονολόγηση μας οδηγεί και ένα χάλκινο νόμισμα του Αλεξίου Α΄ Κομνηνού (1081-1118), το οποίο βρέθηκε στη στέγη του.

Ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν για την ιστορία του μνημείου. Ο ιστορικός Κ. Ζησίου μας πληροφορεί ότι κοντά στον ναό είχαν στηθεί από τον βενετό στρατηγό Μοροζίνη δύο ολμοβόλα που κατέστρεψαν τον Παρθενώνα το έτος 1687, κατά την πολιορκία της Ακρόπολης. Η καλή διατήρησή του οφείλεται στις επισκευές που έγιναν στο μνημείο το διάστημα 1975-1976.

Αρχιτεκτονικά η εκκλησία ανήκει στον τύπο του απλού σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με οκτάπλευρο τρούλο «αθηναϊκού» τύπου και 2 κίονες. Στα ανατολικά έχει τρίπλευρες εξωτερικά αψίδες και στα δυτικά νάρθηκα.

Έχει χτιστεί με το χαρακτηριστικό για την εποχή πλινθοπερίκλειστο σύστημα τοιχοποιίας, στο οποίο οι λίθοι περιβάλλονται με τούβλα, ενώ διακοσμείται με κεραμικά στοιχεία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σωζόμενα τμήματα τοιχογραφιών τα οποία χρονολογούνται στον 13ο αιώνα και είναι έργο τοπικού εργαστηρίου. Στον τρούλο εικονίζεται ο Παντοκράτορας και στην καμάρα του ιερού η Ανάληψη του Χριστού. Στην πρόθεση παριστάνεται έφιππος άγιος και σώζονται οι κεφαλές των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Στον νάρθηκα εικονίζεται άγιος διάκονος.

Αξίζει να τον επισκεφθείτε και για τις βυζαντινές τοιχογραφίες του καθώς είναι από τις ελάχιστες που σώζονται στην περιοχή της Αθήνας.

Static Google Map
Προβολή στο χάρτη
Attraction Info
Πληροφορίες
  • Χρονολόγηση: τέλη 11ου - αρχές 12ου αιώνα
  • Περίοδος: Βυζαντινή
  • Πανηγυρίζει: 8 Μαΐου
  • Ιερά Μητρόπολη: Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
  • Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών
  • Διεύθυνση: Ερεχθέως & Ερωτοκρίτου, Πλάκα
Attractions List Section

Catalog Page Description
Routes By Type
Attraction Info