Εκδότης Αντικειμένων
Επιστροφή

Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

Ο μικρός ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, βρίσκεται στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Παλαιών Πατρών Γερμανού, κοντά στην Καμάρα και μεταξύ των εκκλησιών Υπαπαντής και Παναγούδας.

Ο ναός ήταν αρχικά αφιερωμένος στην Παναγία. Ήταν πιθανώς ιδιωτική εκκλησία, η οποία κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας δε μετατράπηκε σε τζαμί λόγω των μικρών διαστάσεών της.

Αρχιτεκτονικά ανήκει στον σπάνιο τύπο του εγγεγραμμένου τετράκογχου: Μέσα στην τετράγωνη κάτοψη του ναού εγγράφονται τέσσερεις κόγχες. Ένας μεγάλος τρούλος καλύπτει τον ναό. Μέσα σε αυτόν βρέθηκε εντοιχισμένο νόμισμα που επιτρέπει τη χρονολόγηση του ναού στα 1350.
Το 1936 προστέθηκε στα δυτικά νάρθηκας.

Ο μεγάλος σεισμός του 1978 προκάλεσε σημαντικές ζημιές στον ναό και οδήγησε σε εκτεταμένες επισκευές. Κατά τη διάρκεια αυτών βρέθηκε η αρχική θέση της Αγίας Τράπεζας και το εγκαίνιο του ναού, μια μικρή μολύβδινη λειψανοθήκη. Στη βόρεια και νότια κόγχη καθώς και γύρω από τον ναό εντοπίστηκαν τάφοι, γεγονός που δείχνει ότι το μνημείο ήταν κοιμητηριακό.

Αξιόλογες είναι οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του τρούλου, όπου στην κορυφή παριστάνεται η Ανάληψη του Χριστού και στη βάση του η Θεία Λειτουργία. Στην παράσταση της Θείας Λειτουργίας ο Χριστός δεν περιβάλλεται από αγγέλους, αλλά από ιεράρχες, διακόνους, ψάλτες και πιστούς. Συνεπώς εδώ δεν έχουμε την απεικόνιση της Ουράνιας Λειτουργίας, αλλά της επίγειας Θείας Λειτουργίας, όπως αυτή εξελίσσεται στην εκκλησία.

Static Google Map
Προβολή στο χάρτη
Attraction Info
Πληροφορίες
  • Χρονολόγηση: 1350
  • Περίοδος: Βυζαντινή
  • Ιερά Μητρόπολη: Θεσσαλονίκης
  • Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης
  • Διεύθυνση: Εγνατίας & Παλαιών Πατρών Γερμανο, Τ.Κ. 54622
  • Πρόσβαση: Ι.Χ. αυτοκίνητο
  • Στάθμευση: Ελεύθερη
Attractions List Section

Catalog Page Description
Routes By Type
Attraction Info