Γεωγραφία & Κλίμα

Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης εκεί που ενώνεται η ευρωπαϊκή, η ασιατική και η αφρικανική ήπειρος. Συνορεύει βορειοδυτικά με την Αλβανία, βόρεια με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (Π.Γ.Δ.Μ.) και την Βουλγαρία, και ανατολικά με την Τουρκία. Ανατολικά βρέχεται από το Αιγαίο Πέλαγος, δυτικά από το Ιόνιο και νότια από την Μεσόγειο Θάλασσα.
Η χώρα διαθέτει συνολική επιφάνεια 131.957 τ. χλμ., και χωρίζεται γεωγραφικά σε τρία βασικά τμήματα:  
-το ηπειρωτικό τμήμα, που αποτελεί και το μεγαλύτερο της χώρας,
-την Πελοπόννησο, που ενώνεται με το ηπειρωτικό τμήμα μέσω του Ισθμού της Κορίνθου και
-τα περίπου 6.000 μεγαλύτερα και μικρότερα νησιά που βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρη τη θαλάσσια περιοχή της χώρας.
Η Ελλάδα διαθέτει 13. 676 χλμ. ακτογραμμής, με τα μισά περίπου να βρίσκονται στα νησιά, ενώ η έκταση των ορεινών περιοχών της καταλαμβάνει το 77,9% της χώρας, γεγονός το οποίο καθιστά την Ελλάδα την πιο ορεινή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μαζί με την Αυστρία.

Το κλίμα της Ελλάδας είναι τυπικό μεσογειακό με μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας σχεδόν καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Χαρακτηρίζεται από ήπιους και υγρούς χειμώνες και από σχετικά θερμά και ξηρά καλοκαίρια.
Λόγω της τοπογραφικής διαμόρφωσης της χώρας, που χαρακτηρίζεται από μεγάλες υψομετρικές διαφορές και εναλλαγή ξηράς και θάλασσας, το κλίμα ποικίλει έντονα από περιοχή σε περιοχή.
Από κλιματολογικής άποψης μπορούμε να διακρίνουμε δύο εποχές του έτους: 
Το ζεστό και ξηρό καλοκαίρι, που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο και τον ήπιο και βροχερό χειμώνα, από τον Νοέμβριο έως και τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώνονται χιονοπτώσεις στα ορεινά.
Οι βροχοπτώσεις δεν συνηθίζεται να έχουν μεγάλη διάρκεια για αυτό και η Ελλάδα φημίζεται για τον καθαρό, γαλανό ουρανό της. Ένα ευχάριστο ανοιξιάτικο διάλειμμα παρουσιάζεται και στην καρδιά του χειμώνα, όταν κάνουν την εμφάνισή τους οι ηλιόλουστες «Αλκυονίδες» ημέρες, γνωστές ήδη από την αρχαιότητα.