Αξιοθέατα

Μουσεία

Συντεταγμένες: 40.516298, 21.273487

Αρχοντικά Καστοριάς

Το αρχιτεκτονικό στίγμα της παλιάς Καστοριάς, ανεξίτηλο σημάδι της ευμάρειάς της, είναι αποτυπωμένο στα αρχοντικά των πλούσιων γουνεμπόρων της πόλης. Βρίσκονται κυρίως στις συνοικίες Απόζαρι και Ντολτσό και τα περισσότερα από αυτά χτίστηκαν κατά το 17ο και το 18ο αιώνα, τότε που οι έμποροι γούνας ξανοίγονταν με μεγάλη εξωστρέφεια στις αγορές της οικουμένης.

Τα αρχοντικά είναι συνήθως τριώροφα ή τετραώροφα, διαθέτουν εσωτερικές αυλές και προφυλάσσονται από ψηλούς πετρόκτιστους φράχτες και παράθυρα με κάγκελα.  Στους κατώτερους ορόφους υπήρχαν συνήθως αποθηκευτικοί χώροι, καθώς και εργαστήρι γουναρικών. Εντυπωσιακή είναι και η εσωτερική διακόσμησή τους με τις τοιχογραφίες και τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα στα ταβάνια και στα τζάκια.
Οι κατασκευαστές τους ήταν συνήθως Ηπειρώτες και σε μικρότερο βαθμό Μακεδόνες μάστορες της πέτρας, οι οποίοι διέρχονταν ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο, προκειμένου να εξασφαλίσουν καινούριες δουλειές. Στο αρχοντικό του Νεραντζή Αϊβάζη στεγάζεται σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο της Καστοριάς.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Διεύθυνση: Καπετάν Λάζου 10, Τ.Κ. 52100

Αξιοθέατο στο χάρτη

Δραστηριότητες στη περιοχή
Άρθρα στην ίδια περιοχή