Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 40.423960, 23.522866

Ι. Ν. Αγίου Αρχαγγέλου - Ταξιάρχης Χαλκιδικής

Σημείο αναφοράς του χωριού Ταξιάρχης, που βρίσκεται μέσα στο δάσος, στο όρος Χολομώντας, είναι ο ιερός ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, του προστάτη του οικισμού, στον οποίο οφείλει και την ονομασία του.

Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή σχετιζόταν με τη Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους, μάλιστα σύμφωνα με μία παράδοση οι κάτοικοι του χωριού ήταν εργάτες της μονής, ενώ υπήρχε και μετόχι, κτίσματα του οποίου πιθανώς αναγνωρίζονται ανάμεσα στα ανακαινισμένα οικοδομήματα του σύγχρονου οικισμού.

Ο ναός είναι νεότερο κτίσμα, που ανεγέρθηκε τα έτη 1970-1977, στη θέση παλαιότερου ναού, που είχε καταστραφεί από τους Τούρκους το 1821 και είχε ανακαινισθεί το 1914. Είναι σταυροειδής με τρούλο και το οικοδομικό του υλικό είναι πέτρα του Χολομώντα.

Στο εσωτερικό του, σε ειδικό κουβούκλιο φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που προέρχεται πιθανότατα από τη Μονή Δοχειαρίου. Φέρει ασημένιο ένδυμα, στο οποίο υπάρχει επιγραφή με τη χρονολογία 1872. Στον γυναικωνίτη του ναού λειτουργεί εκκλησιαστικό μουσείο όπου εκτίθενται φορητές εικόνες, βιβλία, ιερά σκεύη και άλλα κειμήλια, ενώ φυλάσσονται και ιερά λείψανα αγίων.

Στον περίβολο του ναού υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Θεόδωρο, το οποίο ίσως αποτελούσε ναό του μετοχίου της Μονής Δοχειαρίου, καθώς και σύγχρονο εικονοστάσιο του Αγίου Δημητρίου. Στον γύρω χώρο υπάρχουν βοηθητικές εγκαταστάσεις, η αίθουσα των «κελλιών», που κτίσθηκε το 1960, και ένα λιθόκτιστο κτήριο του 1916 που παλαιότερα χρησίμευε ως ξενώνας.

Ο ναός πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο, στις 6 Σεπτεμβρίου, μνήμη του εν Χωναίς θαύματος του Αρχαγγέλου Μιχαήλ και στις 8 Νοεμβρίου, μνήμη της συνάξεως πασών των Αγίων Αύλων Ασωμάτων Δυνάμεων όπου και η κυρία Πανήγυρις.
Ιδιαίτερα τιμάται και η τρίτη μέρα του Πάσχα, "τα Εικονίσματα", όπου μετά από την πανηγυρική Θεία Λειτουργία γίνεται περιφορά, με όλους τους πιστούς να κρατούν στα χέρια Ιερές Εικόνες προς αγιασμό του χωριού.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Χρονολόγηση: 
1970-1977

Περίοδος: 
Νεότερη

Πανηγυρίζει: 
6 Σεπτεμβρίου, 8 Νοεμβρίου

Ιερά Μητρόπολη: 
Κασσανδρείας

Διεύθυνση: 
Ταξιάρχης Χαλκιδικής, Τ.Κ. 63100

Πρόσβαση: 
Ι.Χ. αυτοκίνητο

Στάθμευση: 
Ελεύθερη

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή