Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 41.022913, 26.198875

Ι. Ν. Γενεσίου της Θεοτόκου

Στο παλαιό γραφικό χωριό της Λευκίμης, ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής ως τις αρχές του 20ού αιώνα, δεσπόζει ο όμορφος και επιβλητικός ναός που είναι αφιερωμένος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και αποτελεί το σήμα κατατεθέν του οικισμού.

Η οικοδόμησή του ξεκίνησε το 1900, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, και τα εγκαίνιά του έγιναν στις 8 Σεπτεμβρίου 1902. Ανήκει στον τύπο της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, χωρίς τρούλο, με κομψό καμπαναριό επάνω από την είσοδο.

Η αρχιτεκτονική του είναι, σε γενικές γραμμές, λιτή αλλά αξιόλογη. Οι τοίχοι του είναι παραδοσιακά κτισμένοι με λίθους, από τους περίφημους μάστορες της πέτρας της Λευκίμης, που έχουν δώσει στο μνημείο τη χαρακτηριστική του μορφή. Εντυπωσιακή είναι η διαμόρφωση της πρόσοψης, με το τρίλοβο παράθυρο επάνω από την περίτεχνη είσοδο, ενώ οι μεγάλες επιφάνεις των τοίχων αποκτούν πιο ανάλαφρη όψη με τις δύο σειρές των τοξωτών παραθύρων. Το εσωτερικό του ναού διακοσμείται με αγιογραφίες των αρχών του 20ού αιώνα, αξιόλογα έργα σπουδαίων ζωγράφων από την Αδριανούπολη και την ευρύτερη περιοχή της Θράκης.

Πληροφορίες

Τηλ. επικοινωνίας:

Επιπλέον

Χρονολόγηση: 
1902

Περίοδος: 
Νεότερη

Πανηγυρίζει: 
8 Σεπτεμβρίου

Ιερά Μητρόπολη: 
Αλεξανδρουπόλεως

Διεύθυνση: 
Λευκίμη, Τ.Κ. 68003

Πρόσβαση: 
Με Ι.Χ.

Στάθμευση: 
Ελεύθερος Χώρος Στάθμευσης

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή