Αξιοθέατα

Ιερές Μονές

Συντεταγμένες: 38.165533, 20.588924

Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου

Στους πρόποδες του Αίνου, στην κοιλάδα των Ομαλών, σε μια καταπράσινη τοποθεσία περιτριγυρισμένη από αμπελώνες, βρίσκεται το σπουδαιότερο θρησκευτικό κέντρο της Κεφαλονιάς, η Μονή του Αγίου Γερασίμου, προστάτη του νησιού.

Η ιστορία της μονής είναι άρρηκτα δεμένη με τη ζωή του Αγίου Γερασίμου, μοναχού που έφθασε στην Κεφαλονιά στα μέσα του 16ου αιώνα. Στη θέση της σημερινής υπήρχε τότε η παλαιότερη μονή, της Αγίας Μαρίας των Ιεροσολύμων. Το 1561, η μονή μαζί με τα γύρω της κτήματα παραχωρήθηκαν από τον ιερέα της περιοχής Γεώργιο Βάλσαμο στον Γεράσιμο, ο οποίος ανακαίνισε τον ναό και ίδρυσε τη γυναικεία μονή, που πήρε την ονομασία «Νέα Ιερουσαλήμ».

Το σύγχρονο συγκρότημα εκτείνεται σε διαφορετικές πτέρυγες και περιλαμβάνει δύο ναούς, βοηθητικούς χώρους και μεγάλους ξενώνες, ενώ στην είσοδο δεσπόζει το εντυπωσιακό κωδωνοστάσιο. Το καθολικό είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στο εσωτερικό του εκτίθεται για προσκύνημα το λείψανο του Αγίου Γερασίμου, ενδεδυμένο με τα άμφια της ταφής του, σε λειψανοθήκη τοποθετημένη σε περίτεχνη ασημένια λάρνακα, στη θέση όπου βρισκόταν αρχικά ο τάφος του. Στον ναό σώζεται, ακόμη, και το ασκητήριο του αγίου, στο οποίο κατεβαίνει κανείς από άνοιγμα στο δάπεδο. Αποτελείται από δύο χώρους που επικοινωνούν στη βάση τους με στενό άνοιγμα, και πρέπει αρχικά να ήταν δεξαμενή, πιθανότατα κάτω από τον παλαιό ναό.

Ο δεύτερος ναός είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεράσιμο, είναι πολύ μεγαλύτερος και οικοδομήθηκε μετά τον σεισμό του 1953. Στον χώρο της μονής μπορεί ακόμη να δει κανείς τα πλατάνια, που σύμφωνα με την παράδοση φύτεψε ο ίδιος ο άγιος, καθώς και μερικά από τα σαράντα πηγάδια που βρίσκονται διάσπαρτα στην κοιλάδα και λέγεται ότι είχε ανοίξει για να εξασφαλίσει την ύδρευση της περιοχής.

Η μονή πανηγυρίζει στις 16 και 23 Αυγούστου (κοίμηση και απόδοση εορτής του αγίου), στις 20 και 26 Οκτωβρίου (ανακομιδή και απόδοση ανακομιδής του λειψάνου του).

Πληροφορίες

Επιπλέον

Χρονολόγηση: 
16ος αιώνας

Περίοδος: 
Μεταβυζαντινή

Πανηγυρίζει: 
16 Αυγούστου (Κοίμηση Αγίου, 23 Αυγούστου, 20 Οκτωβρίου, 26 Οκτωβρίου

Ιερά Μητρόπολη: 
Κεφαλληνίας

Διεύθυνση: 
Ομαλά, Τ.Κ. 28100

Πρόσβαση: 
Ι.Χ. αυτοκίνητο

Στάθμευση: 
Ελεύθερη

Αξιοθέατο στο χάρτη