Αξιοθέατα

Ιερές Μονές

Συντεταγμένες: 37.747958, 23.484108

Ιερά Μονή Αγίου Νεκταρίου (Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος)

Στο χωριό Κοντός, σε απόσταση 6 χιλιομέτρων από το λιμάνι της Αίγινας, στην περιοχή Ξάντος, απέναντι από τη μεσαιωνική Παλιαχώρα, βρίσκεται η ιερά Μονή της Αγίας Τριάδας. Η μονή είναι περισσότερο γνωστή ως Μονή του Αγίου Νεκταρίου και προσελκύει χιλιάδες πιστών από όλη την Ελλάδα.

Στη βυζαντινή εποχή υπήρχε στην ίδια θέση μονή αφιερωμένη στη Ζωοδόχο Πηγή, που σύμφωνα με την παράδοση είχε ιδρύσει τον 10ο αιώνα η Οσία Αθανασία, η οποία καταγόταν από τη γειτονική Παλιαχώρα. Η ιστορία της μονής, όμως, συνδέθηκε με τον επίσκοπο Πενταπόλεως Νεκτάριο, που ήλθε στην Αίγινα στις αρχές του 20ού αιώνα αναζητώντας έναν τόπο για να ιδρύσει μοναστήρι και να μονάσει ο ίδιος. Επέλεξε αυτή τη θέση, που σχετιζόταν με τη θρησκευτική ιστορία του νησιού, και το 1904, ενώ ήταν διευθυντής της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στην Αθήνα, ξεκίνησε να αναστηλώνει το εγκαταλελειμμένο συγκρότημα, και ίδρυσε τη γυναικεία μονή που αφιέρωσε στην Αγία Τριάδα. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1907, και ένα χρόνο αργότερα, ο ίδιος παραιτήθηκε από τη θέση του και εγκαταστάθηκε στη μονή, όπου έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του, έως τον θάνατό του, το 1920. Επειδή η μονή ήταν γυναικεία, ζούσε σε μικρό σπίτι έξω από τον χώρο της, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα, μαζί με τα προσωπικά του αντικείμενα.

Αρχιτεκτονικά το καθολικό της μονής ανήκει στον τύπο της βασιλικής και είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα. Δίπλα του προσαρτήθηκε αργότερα μικρότερος ναός αφιερωμένος στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, ενώ σε μικρή απόσταση υπάρχει ναΐσκος με τον τάφο του, κάτω ακριβώς από το πεύκο που είχε φυτέψει ο ίδιος. Δίπλα στη μονή δεσπόζει ένας από τους μεγαλύτερους και μεγαλοπρεπέστερους ναούς της Ελλάδας, ο σύγχρονος ναός του Αγίου Νεκταρίου.

Η μονή πανηγυρίζει δύο φορές, στις 9 Νοεμβρίου, ημέρα της κοίμησης του Αγίου Νεκταρίου, και στις 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα ανακομιδής των λειψάνων του.

Πληροφορίες

Τηλ. επικοινωνίας:

Διεύθυνση

Κοντός, Τ.Κ. 18010

Χρονολόγηση

1904

Περίοδος

Νεότερη

Πανηγυρίζει

 3 Σεπτεμβρίου, 9 Νοεμβρίου

Ιερά Μητρόπολη

Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή