Αξιοθέατα

Ιερές Μονές

Συντεταγμένες: 39.025706, 21.572675

Ιερά Μονή Ιωάννου Προδρόμου Παλαιοκατούνας

Στο μαγευτικό, πυκνό δάσος από πανύψηλες, αιωνόβιες βελανιδιές και φτελιές, νότια του χωριού Παλαιοκατούνα και κοντά στην καταπράσινη κοιλάδα του Αγραφιώτη ποταμού, σώζεται η παλαιά μονή του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου.

Ο χρόνος ίδρυσής της είναι άγνωστος αλλά η παράδοση συνδέει την αρχή της ιστορίας της με την εύρεση της εικόνας του Αγίου Ιωάννη από κατοίκους του Κερασοχωρίου. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ανέπτυξε σημαντική δράση και ήταν σπουδαία η προσφορά της στους κατοίκους της περιοχής και στον αγώνα τους ενάντια στους Τούρκους. Ο γνωστός ήρωας των Αγράφων, ο αρματολός Κατσαντώνης, την επισκεπτόταν συχνά, έβρισκε εδώ καταφύγιο με τους συντρόφους του, εξασφάλιζε τροφή και οικονομική ενίσχυση και τη χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης η μονή καταστράφηκε, και μετά την επανάσταση, στα μέσα του 19ου αιώνα, ανοικοδομήθηκε στη σημερινή της μορφή. Ωστόσο, υπέστη και πάλι ζημιές από τους σεισμούς που έπληξαν την Ευρυτανία το 1963.

Από τη μονή διατηρείται σε καλή κατάσταση το καθολικό, που κτίστηκε το 1850. Πανηγυρίζει στις 29 Αυγούστου και στον εορτασμό κάθε χρόνο συγκεντρώνονται πολλοί πιστοί από τη γύρω περιοχή για να τιμήσουν τον προστάτη τους άγιο. 

Πληροφορίες

Επιπλέον

Χρονολόγηση: 
1850

Περίοδος: 
Νεότερη

Πανηγυρίζει: 
29 Αυγούστου

Ιερά Μητρόπολη: 
Καρπενησίου

Φορέας προστασίας: 
ΕΦΑ Φθιώτιδος & Ευρυτανίας

Διεύθυνση: 
Παλαιοκατούνα, Τ.Κ. 36072

Πρόσβαση: 
Ι.Χ. αυτοκίνητο

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή