Αξιοθέατα

Ιερές Μονές

Συντεταγμένες: 39.247925, 26.172250

Ιερά Μονή Λειμώνος (Μονή Αγίου Ιγνατίου)

Σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και πνευματική ιστορία της Λέσβου έχει διαδραματίσει η Ιερά Μονή Λειμώνος.

Φημισμένη για τις συλλογές και την πλούσια βιβλιοθήκη χειρογράφων προσελκύει τον προσκυνητή αλλά κι αυτόν που αναζητά σπάνια κειμήλια και έγγραφα. Η Μονή βρίσκεται κοντά στην Καλλονή. Ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό πάνω στα ερείπια βυζαντινού μοναστηριού και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Έκτοτε, έγινε τόπος ασκητισμού και λατρείας για όλη τη γύρω περιοχή. Ονομάστηκε Λειμώνος εξαιτίας του λιβαδιού (λειμώνα) στο οποίο είναι χτισμένη εδώ και περίπου πέντε αιώνες συνεχούς λειτουργίας. 

Στο ιεροφυλάκιο της Μονής φυλάσσονται και λείψανα του αγίου Ιγνατίου και άλλων αγίων, καθώς και τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, αλλά και τεμάχιο από την Τιμία Ζώνη της Παναγίας.

Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει τις αξιόλογες τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του μοναστηριού και χρονολογούνται από τον 16ο-17ο αιώνα. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο και διέπεται από την τεχνοτροπία του οθωμανικού μπαρόκ.
Η Μονή έχει στην κυριότητά της σπουδαιότατα εκκλησιαστικά κειμήλια, ενώ η βιβλιοθήκη της φιλοξενεί περίπου 5.000 βιβλία. Το καθολικό και ο γύρω αύλειος χώρος είναι άβατα για τις γυναίκες. Εξαίρεση αποτελεί η ημέρα της Πανηγύρεως του Αγίου Ιγνατίου στις 14 Οκτωβρίου, οπότε και επιτρέπεται η είσοδός τους στην αυλή του καθολικού. Η Μονή Λειμώνος στεγάζει, επίσης, λαογραφικό και γεωλογικό μουσείολεσβιακό σπίτι και γηροκομείο.

Πληροφορίες

Τηλ. επικοινωνίας:

Επιπλέον

Χρονολόγηση: 
1526

Περίοδος: 
Μεταβυζαντινή

Πανηγυρίζει: 
14 Οκτωβρίου

Ιερά Μητρόπολη: 
Μυτιλήνης, Ερεσσού και Πλωμαρίου

Φορέας προστασίας: 
Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Διεύθυνση: 
Καλλονή, Τ.Κ. 81107

Πρόσβαση: 
Ι.Χ. αυτοκίνητο, Υπεραστικό Λεωφορείο ΚΤΕΛ

Στάθμευση: 
Ελεύθερη

Ωράριο:
Ανοιχτά κάθε μέρα.
Μουσείο Ιεράς Μονής: 9:30 π.μ. – δύση του ηλίου

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή