Αξιοθέατα

Ιερές Μονές

Συντεταγμένες: 39.240585, 21.432464

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βραγκιανών

Απέναντι από το κεντρικό συνοικισμό Βραγκιανών της Αργιθέας, στην πλαγιά του βουνού «Μιρμιτζάλα» βρίσκεται το μοναστήρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Ιδρύθηκε στις 11 Ιουλίου 1655 από τον ιερομόναχο παρθένιο, όπως αναφέρεται σε μια επιγραφή πάνω από την είσοδο του κυρίως ναού. Ο ναός είναι μικρός, σε σχήμα σταυρού, άνευ τρούλου, έχοντας μέσα ξυλόγλυπτο τέμπλο πολύ μεγάλης αξίας. Ο νάρθηκας προστέθηκε το 1797.

Το μοναστήρι έπαιξε ένα σπουδαίο ρόλο στη νεότερη ελληνική ιστορία διότι πολλοί από τους αγωνιστές του 1821 (Καραϊσκάκης, Κατσαντώνης, οι Μπουκουβαλαίοι) έβρισκαν καταφύγιο εκεί και το είχαν σαν κέντρο εφοδιασμού στον αγώνα τους. Επίσης πολλές οικογένειες που δεν άντεχαν τον τούρκικο ζυγό έλαβαν άδεια να κατοικήσουν κοντά στο μοναστήρι. Έτσι συγκροτήθηκε ο συνοικισμός Γρυμπιανά. Στις 18 Δεκεμβρίου 1862 ασεβείς προδότες από τα Βραγκιανά οδήγησαν 17 Τουρκαλβανούς από την Άρτα να λεηλατήσουν το μοναστήρι. Τότε σκοτώθηκαν ο ηγούμενος Κωνσταντίνος, ο ιερέας Αθανάσιος Οικονόμου, άλλοι έξι χριστιανοί καθώς και κλάπηκαν πολύτημα ιερά σκεύη.

Το 1952 το μοναστήρι ανακαινίστηκε αλλά μόνο τις ημέρες μας με την πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυρίλλου επανδρώθηκε με τρεις μοναχούς που συνέχεια φροντίζουν για την ευκοσμία και ευταξία του ιερού χώρου.

Σήμερα η μοναστική αδελφότητα αποτελείται από 2 μοναχούς.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Χρονολόγηση: 
1655

Περίοδος: 
Μεταβυζαντινή

Πανηγυρίζει: 
6 Αυγούστου

Ιερά Μητρόπολη: 
Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

Διεύθυνση: 
Βραγκιανά, Τ.Κ. 43066

Πρόσβαση: 
Ι.Χ. αυτοκίνητο

Στάθμευση: 
Ελεύθερη στάθμευση

Ωράριο: 
Καθημερινά πρωί-βράδυ

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή