Αξιοθέατα

Μεγάλα Προσκυνήματα & Άλλα Θρησκευτικά Μνημεία

Συντεταγμένες: 39.503466, 22.273778

Ιερό Προσκύνημα Αγίου Νικολάου του Νέου

Στην περιοχή του χωριού Βούναινα της Λάρισας και κοντά στα σύνορα με τον νομό Καρδίτσας, σε μια όμορφη τοποθεσία ανάμεσα σε φτελιές, βρίσκεται ένα από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Θεσσαλίας, αφιερωμένο στον άγιο Νικόλαο τον Νέο, που προσελκύει πλήθη πιστών από όλη την Ελλάδα.

Ο ναός είναι κτισμένος στην τοποθεσία όπου μαρτύρησε ο οσιομάρτυρας Νικόλαος ο Νέος, ο οποίος έζησε στα τέλη του 9ου - αρχές του 10ου αιώνα και ήταν αξιωματούχος του βυζαντινού στρατού στην περιοχή της Λάρισας. Κατά την περίοδο των αραβικών επιδρομών στη Θεσσαλία, ήλθε σε σύγκρουση με τα αραβικά στρατεύματα και, μετά την επικράτησή τους, κατέφυγε στην περιοχή αυτή ζώντας δίπλα σε ασκητές. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο μαζί με μερικούς στρατιώτες του και ανακηρύχθηκε σε άγιο λίγο αργότερα. Στον τόπο του μαρτυρίου του, στη ρίζα μιας βελανιδιάς, είχε ταφεί το σκήνωμά του, και αρχικά υπήρχε μικρός ναΐσκος, κτισμένος από ντόπια πέτρα. Πολύ αργότερα, πιθανότατα γύρω στα μέσα του 18ου αιώνα, δίπλα του οικοδομήθηκε μεγαλύτερος ναός, ο οποίος καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1880. Κατά την ανοικοδόμησή του, προστέθηκαν οι τέσσερις κίονες εξωτερικά και ο στεγασμένος χώρος κατά μήκος του πλάγιου τοίχου. Ο ναός αυτός επίσης καταστράφηκε από φωτιά το 1962 και ανοικοδομήθηκε το επόμενο έτος με συνδρομές και εράνους, ενσωματώνοντας και τον χώρο του αρχικού ναΐσκου.   

Ο σημερινός ναός είναι σύγχρονο κτίσμα, και στο εσωτερικό του βρίσκεται το κενοτάφιο του αγίου και τεμάχιο του ιερού του λειψάνου. Το κενοτάφιο βρίσκεται στα δεξιά της εισόδου, λίγο χαμηλότερα από το επίπεδο του δαπέδου του ναού. Σε κοντινό σημείο, εκεί όπου στεκόταν η βελανιδιά κάτω από την οποία μαρτύρησε ο άγιος, έχει κτιστεί μικρό προσκύνημα. Στο συγκρότημα έχουν κατασκευαστεί σύγχρονοι, ευρύχωροι ξενώνες και βοηθητικοί χώροι.

Πληροφορίες

Τηλ. επικοινωνίας:

Επιπλέον

Χρονολόγηση: 
20ος αιώνας

Περίοδος: 
Νεότερη

Πανηγυρίζει: 
9 Μαΐου

Ιερά Μητρόπολη: 
Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων

Διεύθυνση: 
Βούναινα, Τ.Κ. 41500

Πρόσβαση: 
Ι. Χ. αυτοκίνητο

Στάθμευση: 
Ελεύθερη

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή