Αξιοθέατα

Μεγάλα Προσκυνήματα & Άλλα Θρησκευτικά Μνημεία

Συντεταγμένες: 40.504211, 25.524735

Στασίδι του Αποστόλου Παύλου

Στη βόρεια πλευρά της Σαμοθράκης, στο 7ο χιλιόμετρο του δρόμου Καμαριώτισσας - Θερμών, μέσα σε κατάφυτο τοπίο, βρίσκεται το λεγόμενο «Στασίδι», ένα σύγχρονο μνημείο - προσκύνημα που κατασκευάσθηκε σε ανάμνηση του περάσματος του Αποστόλου Παύλου από το νησί. Η Σαμοθράκη είναι το πρώτο ευρωπαϊκό έδαφος που επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, το 49 μ.Χ., ερχόμενος από την Τρωάδα και πηγαίνοντας προς τη Μακεδονία, προκειμένου να ξεκινήσει την περιοδεία του στην Ευρώπη. Πιθανότατα έφθασε με πλοίο στο λιμάνι της Παλαιόπολης και, όπως αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων, έμεινε στο νησί για μία ημέρα και την επομένη πέρασε απέναντι, στην Καβάλα. Σε ανάμνηση αυτού του περάσματός του από τη Σαμοθράκη, η Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με τον Δήμο Σαμοθράκης, κατασκεύασαν το μνημείο, στην περιοχή όπου περπάτησε και διανυκτέρευσε ο Απόστολος Παύλος, έτσι ώστε να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς στο νησί για όσους θέλουν να ακολουθήσουν τα βήματά του ξεκινώντας από εδώ. Η κατασκευή του μνημείου ξεκίνησε το 2007 και τα εγκαίνιά του έγιναν την Κυριακή του Θωμά, 4 Μαΐου 2008.

Πρόκειται για ένα λιτό περιστύλιο με ημικυκλικό σχήμα, κτισμένο από ξύλο και πέτρα, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική παράδοση του νησιού. Διακοσμείται με τέσσερα μεγάλα ψηφιδωτά που απεικονίζουν παραστάσεις από την επίσκεψη του Αποστόλου Παύλου στη Σαμοθράκη. Στο κέντρο του περιστυλίου υπάρχει το κείμενο από τις Πράξεις των Αποστόλων, που περιγράφει το γεγονός, μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες.

Κάθε χρόνο στις 29 Ιουνίου, έχει καθιερωθεί να τιμάται η μνήμη του Αποστόλου Παύλου με αγρυπνία που τελείται στο Στασίδι το βράδυ της παραμονής.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Διεύθυνση:
7ο χλμ. Επαρχιακής Οδούς Καμαριώτισσας - Πηγών Σαμοθράκης, Παλαιόπολη, Σαμοθράκη, Τ.Κ. 68002

Χρονολόγηση:
2008

Περίοδος:
Νεότερη

Πανηγυρίζει:
29 Ιουνίου

Ιερά Μητρόπολη:
Αλεξανδρουπόλεως

Πρόσβαση:
Με Ι.Χ., Ελεύθερος χώρος στάθμευσης

Στάθμευση:
Ελεύθερος χώρος στάθμευσης

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή