Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 39.881082, 22.230382

Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Στο κέντρο της Τσαριτσάνης, σε περίοπτη θέση δίπλα στην Οικονόμειο Σχολή, δεσπόζει ο μεγαλύτερος και νεότερος ναός της κωμόπολης, που είναι αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου και λειτουργεί ως μητροπολιτικός.

Όπως πληροφορούμαστε από επιγραφή που διατηρείται στον τοίχο του, οικοδομήθηκε το 1749. Καταστράφηκε από φωτιά τον Οκτώβριο του 1818 και η στέγη του ανακατασκευάσθηκε δύο χρόνια αργότερα επάνω στην ίδια τοιχοποιία. Το 1986 καταστράφηκε πάλι από φωτιά και ανοικοδομήθηκε επάνω στα θεμέλια του παλαιού ναού, με προσπάθεια αποκατάστασης της αρχικής του μορφής. Σύμφωνα με την παράδοση, στη νότια πλευρά του υπήρχε παλαιότερα παρεκκλήσι του Αγίου Ιωαννίκιου, το οποίο έχει καταστραφεί, αλλά δεν είναι γνωστός ο χρόνος και η αιτία καταστροφής του.

Ο ναός είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική, με μεγαλύτερο το κεντρικό κλίτος. Στην αρχική του μορφή ήταν κατάγραφος εσωτερικά, με τοιχογραφίες που δεν πρέπει να παρουσίαζαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, είχε σημαντικά έργα ξυλογλυπτικής τέχνης, που καταστράφηκαν στην πυρκαγιά του 1986. Αξιόλογα ήταν το περίτεχνο τέμπλο του 1753, με ποικίλα διακοσμητικά θέματα και σκηνές, ο άμβωνας, που ήταν σχηματισμένος σαν αρχάγγελος με τη μορφή Ρωμαίου πολεμιστή, και ο δεσποτικός θρόνος με τους λέοντες στη βάση του. Στον σύγχρονο ναό φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια, μεταξύ των οποίων τα άμφια και οι δωρεές του Κωνσταντίνου Οικονόμου εξ Οικονόμων, επιφανούς κληρικού και λόγιου που καταγόταν από την Τσαριτσάνη. 

Ο ναός εορτάζει στις 15 Αυγούστου και την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ημέρα κατά την οποία τελείται και μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Οικονόμου, με έκθεση των αμφίων του.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Διεύθυνση:
Τσαριτσάνη

Χρονολόγηση:
1749

Περίοδος:
Μεταβυζαντινή

Πανηγυρίζει:
15 Αυγούστου, Κυριακή της Ορθοδοξίας

Ιερά Μητρόπολη:
Ελασσώνος

Πρόσβαση:
Ι.Χ. αυτοκίνητο

Πρόσβαση ΑμεΑ:
Ναι

Στάθμευση:
Ελεύθερη στάθμευση

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή