Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 39.880350, 22.230345

Ι. Ν. Αγίων Αναργύρων

Στη συνοικία της Παναγίας, στην Τσαριτσάνη, βρίσκεται ο όμορφος ναός των Αγίων Αναργύρων, ένα από τα παλαιότερα εκκλησιαστικά μνημεία της περιοχής της Ελασσόνας. 

Χρονολογείται στον 17ο αιώνα, πιθανότατα στις πρώτες δεκαετίες του, και για πολλά χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως μητροπολιτικός ναός, επειδή βρισκόταν κοντά στο κτήριο που χρησίμευε ως κατοικία του μητροπολίτη.

Ο ναός είναι απλός, μονόχωρος, με υπερυψωμένο νάρθηκα. Η στέγη του είναι τετράρριχτη, καλυμμένη με κεραμίδια, και οι τοίχοι του είναι κτισμένοι με λίθους. Στη βόρεια πλευρά του είναι προσαρτημένο παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο, που βρίσκεται, όπως και ο νάρθηκας, σε υψηλότερο επίπεδο και επικονωνεί με τον ναό με μικρή λιθόκτιστη σκάλα.

Εσωτερικά, τόσο ο ναός όσο και το παρεκκλήσιο είναι διακοσμημένα με αγιογραφίες, που σύμφωνα με επιγραφή που σώζεται, είναι έργο του 1761, του ντόπιου ιερέα Ιωάννη. Ο ναός έχει ξύλινη διακοσμημένη οροφή, ενώ εντυπωσιακό είναι το επιχρυσωμένο τέμπλο του, με τις εξαιρετικές δεσποτικές εικόνες και μικρογραφίες, αξιόλογο δείγμα των πρώτων φάσεων της εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής στη Θεσσαλία. Ξυλόγλυπτο τέμπλο σώζεται και στο παρεκκλήσιο, που είναι μεταγενέστερο, πιο εξελιγμένο από αυτό του ναού, με πιο πλούσιο και έντονο ανάγλυφο. Σε περίοπτη θέση στον ναό, τοποθετημένη σε προσκυνητάρι δεσπόζει η θαυματουργή εικόνα των Αγίων Αναργύρων, με αργυρή επένδυση του 1797, κατασκευασμένη από Καλαρρυτινούς αργυροτεχνίτες.

Πληροφορίες

Τηλ. επικοινωνίας:

Επιπλέον

Διεύθυνση:
Τσαριτσάνη

Χρονολόγηση:
17ος αιώνας

Περίοδος:
Μεταβυζαντινή

Πανηγυρίζει:
1η Νοεμβρίου

Ιερά Μητρόπολη:
Ελασσώνος

Στάθμευση:
Δυνατότητα ελεύθερης στάθμευσης

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή