Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 39.883470, 22.227413

Ι. Ν. Αγίων Ταξιαρχών

Στη συνοικία Μουμπουτσιά της Τσαριτσάνης βρίσκεται ο ιερός ναός των Αγίων Ταξιαρχών, που σύμφωνα με την παράδοση ήταν ο πρώτος μητροπολιτικός ναός της κωμόπολης κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Οικοδομήθηκε το 1656 και είναι μονόχωρος, με νάρθηκα στη νότια πλευρά και γυναικωνίτη στη δυτική. Η στέγη του είναι καλυμμένη με κεραμίδια και οι τοίχοι του είναι λιθόκτιστοι. Στο εσωτερικό του, στον νάρθηκα και στον κυρίως ναό, οι τοιχογραφίες έχουν ασβεστωθεί. Αξιόλογες τοιχογραφίες, όμως, που χρονολογούνται στον 17ο αιώνα, σώζονται στο ιερό, με πιο εντυπωσιακή την επιβλητική μορφή της Πλατυτέρας στην κόγχη του ιερού, που ακολουθεί την εικονογραφική παράδοση της εποχής. Στο εσωτερικό του ναού σώζεται ενδιαφέρον ξυλόγλυπτο τέμπλο, πολύτιμα ιερά σκεύη του 18ου και 19ου αιώνα, καθώς και ένας εξαίρετης τέχνης επιτάφιος, που σύμφωνα με επιγραφή, έχει κατασκευασθεί το 1800.

Στην ανατολική πλευρά του ναού είναι προσαρτημένο παρεκκλήσι, που έχει αφιερωθεί στον Άγιο Φανούριο. Στο εσωτερικό του σώζεται ενδιαφέρουσα τοιχογραφία που έχει ως θέμα τον «Καιρό του Χρόνου», δηλαδή την πορεία της ζωής του ανθρώπου μέσα στον χρόνο.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Διεύθυνση:
Τσαριτσάνη

Χρονολόγηση:
1656

Περίοδος:
Μεταβυζαντινή

Πανηγυρίζει:
8 Νοεμβρίου

Ιερά Μητρόπολη:
Ελασσώνος

Πρόσβαση:
Ι.Χ. αυτοκίνητο

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή