Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 37.996901, 23.727320

Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος

Στο κέντρο της πυκνοκατοικημένης ομώνυμης συνοικίας της Αθήνας δεσπόζει ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Παντελεήμονα, ο μεγαλύτερος ναός της Ελλάδας και ένας από τους μεγαλύτερους των Βαλκανίων.

Ο πρώτος ναός της περιοχής βρισκόταν κοντά στη θέση του σημερινού και ήταν πολύ μικρότερος, με τρία κλίτη που είχαν ξεχωριστές δίρριχτες στέγες.
Ο νεότερος ναός θεμελιώθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1910 από τον βασιλιά Γεώργιο Α΄, αλλά η ανέγερσή του ξεκίνησε πολύ αργότερα, στη δεκαετία του 1920. Τα σχέδια ήταν του αρχιτέκτονα Ιωάννη Παπαδάκη και προέβλεπαν έναν ναό πολύ μεγαλύτερο σε διαστάσεις από όσους κατασκευάζονταν την εποχή εκείνη στην Αθήνα. Τη διετία 1929-1930 είχε ολοκληρωθεί ο σκελετός του τεράστιου τρούλου, που ήταν κατασκευασμένος από σκυρόδεμα και ξεχώριζε αισθητά από τα γύρω οικοδομήματα.
Στο μεταξύ, όμως, είχε προχωρήσει η κατασκευή του ορύγματος του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου Πειραιά- Κηφισιάς, που θα περνούσε από το σημείο αυτό, και χρειάστηκε να κατεδαφιστεί ο παλαιός ναός. Μάλιστα, οι Ελληνικοί Ηλεκτρικοί Σιδηρόδρομοι προσέφεραν ένα μεγάλο ποσό για την ανέγερση νέου ναού. Έτσι, το 1930 κατεδαφίστηκε ο παλαιός ναός, ενώ κάτω από τον τρούλο είχε κτιστεί προσωρινός ναός, που εγκαινιάσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο το ίδιο έτος.

Από τότε κατά διαστήματα πραγματοποιούνταν εργασίες στο οικοδόμημα, που έλαβε την τελική του μορφή από τον αρχιτέκτονα Γεώργιο Νομικό, ο οποίος συνέχισε και ολοκλήρωσε την αρχική μελέτη του Παπαδάκη. Ο προσωρινός ναός κατεδαφίστηκε το 1951 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 1980, οπότε ο ναός άρχισε να λειτουργεί κανονικά.
Η αγιογράφησή του ξεκίνησε το 1984 από τον σπουδαίο αγιογράφο Γιάννη Καρούσο, που χρειάστηκε 23 χρόνια για να καλύψει τις αχανείς επιφάνειες του εσωτερικού του. Ο ναός εορτάζει στις 27 Ιουλίου.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Διεύθυνση: 
Αχαρνών 113, Τ.Κ. 10446

Χρονολόγηση: 
20ος αιώνας

Περίοδος: 
Νεότερη

Πανηγυρίζει: 
27 Ιουλίου

Ιερά Μητρόπολη: 
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Πρόσβαση: 
Μετρό πλ. Βικτώριας

Αξιοθέατα στη περιοχή

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή