Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 37.967249, 23.732812

Ι. Ν. Αγίας Φωτεινής

Σε ένα ειδυλλιακό τοπίο μέσα στην πόλη, στο μοναδικό σημείο που έχει απομείνει από την κοιλάδα του Ιλισσού, βρίσκεται ο ναός της Αγίας Φωτεινής. Έχει κτιστεί ακριβώς δίπλα στην κοίτη του ποταμού, που είναι ορατή χωρίς νερό σήμερα, δίπλα στην πολύβουη οδό Καλλιρρόης.

Η τοποθεσία ήταν συνδεδεμένη με τη λατρεία ήδη από την αρχαιότητα, αφού εδώ βρισκόταν ναός της Εκάτης. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρχε χριστιανικός ναός, που πρέπει να καταστράφηκε σε μεγάλο βαθμό κατά την επανάσταση του 1821, ενώ τη δεκαετία του 1830 στον χώρο βρισκόταν το νεκροταφείο των Βαυαρών στρατιωτών. Ο ναός της Αγίας Φωτεινής ανοικοδομήθηκε το 1872 και λίγο αργότερα έγινε ενοριακός. Κατά τη δεκαετία του 1980 υπέστη φθορές από μικρή καθίζηση του εδάφους και ανακαινίσθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού με δαπάνη του Δήμου Αθηναίων.

Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο της απλής βασιλικής με δίρριχτη ξύλινη στέγη. Πριν από την ανακαίνισή του στη δεκαετία του 1980 δεν είχε τη σημερινή μορφή, καθώς οι λιθόκτιστοι τοίχοι του είχαν καλυφθεί με ασβέστη για λόγους συντήρησης. Στο εσωτερικό του σώζονται τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 18ο και 19ο αιώνα, ενώ συμπληρωματική αγιογράφηση έγινε το διάστημα 1986-1992. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο κατασκευάστηκε το 1986 και είναι αντίγραφο του τέμπλου του ναού του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα. Από τον παλαιό διάκοσμο του ναού ξεχωρίζουν οι φορητές εικόνες της Αγίας Φωτεινής, του Αγίου Ελευθερίου και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ο ναός είναι αφιερωμένος στην Αγία Φωτεινή τη Σαμαρείτιδα και εορτάζει στις 26 Φεβρουαρίου και την Κυριακή της Σαμαρείτιδος. 
Χάρη στην ιδιαίτερα ειδυλλιακή τοποθεσία του, πολλά νέα ζευγάρια επιλέγουν τον ναό της Αγίας Φωτεινής για να τελέσουν τον γάμο τους.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Χρονολόγηση: 
18ος-19ος αιώνας

Περίοδος: 
Μεταβυζαντινή

Πανηγυρίζει: 
26 Φεβρουαρίου, Κυριακή της Σαμαρείτιδος

Ιερά Μητρόπολη: 
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Διεύθυνση: 
Αρδηττού & Καλλιρρόης

Πρόσβαση: 
Τραμ, Μετρό Ακρόπολη, Αστικό Λεωφορείο, Τρόλεϊ

Αξιοθέατα στη περιοχή

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή