Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 37.973491, 23.727156

Ι. Ν. Παναγίας Χρυσοκαστριωτίσσης

Στις βόρειες υπώρειες της Ακρόπολης, στη γραφική συνοικία της Πλάκας, στη γωνία των οδών Θρασυβούλου και Αλιμπέρτη βρίσκεται ο ιερός ναός της Παναγίας της Χρυσοκαστριώτισσας.

Η προέλευση της ονομασίας του δεν είναι εξακριβωμένη και αποδίδεται είτε στη θέση του κάτω από την Ακρόπολη (Κάστρο) ή στην οικοδόμησή του από κάποιο μέλος της οικογένειας Καστριώτου. Ωστόσο, πιθανότερη θεωρείται η εκδοχή ότι προήλθε όταν, μετά την κατάληψη της Αθήνας από τους Φράγκους το 1204, μεταφέρθηκε εδώ η εικόνα της Παναγίας της Αθηνιώτισσας από τον Παρθενώνα, που τότε από ορθόδοξος μετατάπηκε σε καθολικό ναό. Μάλιστα, σύμφωνα με μία παράδοση, Καστριώτισσα ή Χρυσοκαστριώτισσα ονομαζόταν η ίδια η εικόνα.

Ο ναός χρονολογείται στον 12ο αιώνα και θεωρείται ότι έχει οικοδομηθεί στη θέση αρχαίου ιερού της θεάς Εστίας. Ανήκει στον τύπο της μονόκλιτης καμαροσκέπαστης βασιλικής αλλά από την αρχική του μορφή διατηρούνται ελάχιστα στοιχεία. Έχει υποστεί πολλές και σημαντικές αλλοιώσεις στο πέρασμα των αιώνων, τόσο λόγω των πολεμικών συγκρούσεων κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 όσο και κατά τις προσπάθειες αποκατάστασής του στους χρόνους μετά την απελευθέρωση.

Σύμφωνα με την παράδοση, στα χρόνια πριν από την Επανάσταση, μπροστά από την εικόνα της Παναγίας έκαιγε πάντα η φλόγα ενός καντηλιού, συνήθεια που οι Αθηναίοι διατήρησαν και αργότερα, τιμώντας την εικόνα που θεωρούσαν θαυματουργή για τα άρρωστα βρέφη και παιδιά.
Σήμερα η εκκλησία πανηγυρίζει στις 15 Αυγούστου, την ημέρα της Κοίμησης της Θεοτόκου. 

Ιερός Ναός Παναγίας Χρυσοκαστριώτισσας

 

Παναγία η Χρυσοκαστριώτισσα, ένας ιερός ναός που παντρεύει το χθες με το σήμερα, την αρχαιότητα με τη σημερινή εποχή, μέσα στην αγκαλιά της Πλάκας, βόρεια του ιερού βράχου της Ακρόπολης, στη συμβολή των οδών Θρασυβούλου και Αλιμπέρτη. 

Αν και το σημερινό οικοδόμημα χρονολογείται τον 17ο αιώνα, ναός στην περιοχή υπήρχε ήδη από τον 12ο αιώνα, χτισμένος πάνω σε ερείπια αρχαίου, ειδωλολατρικού ιερού, προς τιμή της θεάς Εστίας. Τίποτα που να θυμίζει την αρχική μορφή του ναού δεν έχει διασωθεί, είτε λόγω των πολεμικών επιθέσεων που δέχθηκε η πόλη των Αθηνών κατά την Επανάσταση του 1821, είτε λόγω των εκτεταμένων εργασιών αποκατάστασης, κατά τους μετέπειτα χρόνους.     

Στη σημερινή του μορφή, ο ναός, είναι μία καμαροσκέπαστη μονόκλιτη βασιλική, αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Έως τη δεκαετία του 1970, ο ναός της Χρυσής Παναγιάς του Κάστρου γιόρταζε στις 23 Αυγούστου, δηλαδή κατά την Απόδοση της Κοιμήσεως, όπου με μεγάλες τιμές, πραγματοποιούταν και η λιτάνευση της ιερής εικόνας.

 Σήμερα, πανηγυρίζει ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου. Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση, κατά την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, έκαιγε πάντα «άσβεστος λύχνος ακοίμητος» μπροστά στην εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου, συνήθεια που διατήρησαν οι Αθηναίοι, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας.

Έτερη πανήγυρη του ναού λαμβάνει χώρα στις 2 Δεκεμβρίου, όταν και εορτάζει το παρεκκλήσι του ναού, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Όσιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη. 

Οι υποθέσεις περί της ονομασίας «Χρυσοκαστριώτισσα», πολλές και διαφορετικές, σχετίζονται, κυρίως, είτε με τον κτήτορα, θέλοντας κάποιο μέλος της οικογένειας Καστριώτου να έχει ανοικοδομήσει το ναό είτε με την τοποθεσία του ναού, ήτοι η ίδια η θέση του ναού, κάτω από το τότε κάστρο της Ακρόπολης, να έχει συμβάλει στην ονομασία «χρυσοκαστριώτισσα». Ωστόσο, η επικρατέστερη εκδοχή, πιθανότατα, σχετίζεται με τη μεταφορά της εικόνας της Παναγίας Αθηνιώτισσας από τον Παρθενώνα, κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας, στον ναό του 12ο αιώνα. Μάλιστα, κατά τον Καμπούρογλου, η ίδια η εικόνα ονομαζόταν Καστριώτισσα ή Χρυσοκαστριώτισσα. 

Έκθεμα 1: Στο σημερινό οικοδόμημα του ναού, στο εσωτερικό άνω μέρος της κεντρικής κόγχης του Αγίου Βήματος, δεν μπορεί κανείς να μη σταθεί εμπρός την «Πλατυτέρα των Ουρανών», όπως αναφέρει η επιγραφή στο μέτωπο του τόξου. Η Παναγία, απεικονίζεται πάνω σε χρυσό κάμπο, καθιστή σε μαρμάρινο θρόνο, κρατώντας τον Ιησού σε παιδική ηλικία. Η Παρθένος φορά πράσινο χιτώνα, που απολήγει σε χρυσά επιμανίκια, ενώ το κεφάλι και οι ώμοι της καλύπτονται από πορφυρό ποδήρες μαφόριο με χρυσά σιρίτια. Ο Χριστός φορά γαλαζωπό χιτώνα και ιμάτιο σε καστανό ανοιχτό χρώμα και υψώνει το δεξιό Του χέρι σε κίνηση ευλογίας, ενώ με το αριστερό χέρι επάνω στον αριστερό μηρό στηρίζει κλειστό ειλητάριο.

Έκθεμα 2: Δεξιά και αριστερά της Θεοτόκου παραστέκουν γονατιστοί πάνω σε σύννεφα οι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ, κρατώντας ειλητάρια με χαιρετισμούς προς την Υπεραγία Μήτηρ του Θεού: «Χαῖρε, ὅτι ὑπάρχεις Βασιλέως καθέδρα, χαῖρε, ὅτι βαστάζεις τὸν βαστάζοντα πάντα».   

Πληροφορίες

Επιπλέον

Διεύθυνση:
Θρασυβούλου & Αλιμπέρτη, Πλάκα, Τ.Κ. 10556

Χρονολόγηση:
12ος αιώνας

Περίοδος:
Βυζαντινή

Πανηγυρίζει:
15 Αυγούστου - Κοίμηση της Θεοτόκου

Ιερά Μητρόπολη:
Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

Φορέας προστασίας:
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών

Πρόσβαση:
Με τα πόδια - Μετρό Σύνταγμα

Αξιοθέατα στη περιοχή

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή