Αξιοθέατα

Ιστορικοί Ναοί

Συντεταγμένες: 37.965519, 23.908840

Ι. Ν. Αναστάσεως Χριστού(Χριστός στα Σπάτα)

Σε κεντρικό σημείο των Σπάτων της Αττικής βρίσκεται ο ναός της Αναστάσεως του Χριστού, γνωστός ως «ο Χριστός στα Σπάτα», που προσελκύει πλήθος πιστών από όλη την Αττική αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο πρώτος ναός θεμελιώθηκε στη θέση αυτή το 1934, σε οικόπεδα που πρόσφεραν κάτοικοι της περιοχής, για την ανέγερση ναού, κελιών και άλλων βοηθητικών κτηρίων. Ο ναός εγκαινιάσθηκε το 1935 και ήταν τρισυπόστατος, αφιερωμένος στην Ανάσταση του Χριστού, στην Ανάληψη, και στην Αγία Φωτεινή. Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της μεγάλης επισκεψιμότητας του ναού, αλλά και να αντιμετωπιστούν στατικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν λόγω σεισμών και αστάθειας του εδάφους, αποφασίστηκε η ανέγερση νέου, μεγαλύτερου ναού. Ο παλαιός ναός κατεδαφίστηκε και ο νέος, που ανήκει στον τύπο του σταυροειδούς με τρούλο, θεμελιώθηκε το 1956, ενώ το κωδωνοστάσιό του προστέθηκε μόλις το 2008 και τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 2012.

Ο ναός από το 1971 λειτουργεί ως Ιερό Προσκύνημα και εορτάζει τρεις φορές τον χρόνο, το Πάσχα, στις 14 Σεπτεμβρίου και την Κυριακή της Σαμαρείτιδος.

Πληροφορίες

Επιπλέον

Χρονολόγηση: 
1934

Πανηγυρίζει: 
Κυριακή του Πάσχα
Κυριακή της Σαμαρείτιδος
14η Σεπτεμβρίου - ημέρα Υψώσεως του ΤιμίουΣταυρού

Ιερά Μητρόπολη: 
Μεσογαίας και Λαυρεωτικής

Διεύθυνση: 
Σπάτα, Τ.Κ. 19004

Αξιοθέατα στη περιοχή

Αξιοθέατο στο χάρτη

Άρθρα στην ίδια περιοχή